Promyczek

Okładka ostatniego numeru Promyczka

Okładka najnowszego numeru

Promyczkowe nowości

O Nas

dla każdego coś ciekawego

zagadki

Well Done

Profesor Cojak odpowiada

Kontakt

prenumerata

 

Dla każdego coś ciekawego

         Dzikie indyki zamieszkują rozległe puszcze Jukatanu i terenów pogranicznych Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej oraz Meksyku. W dzień biegają po ziemi. Nocą wypoczywają na wysokich drzewach. Żywią się pędami i owocami roślin leśnych, ziarnami zbóż, owadami i ślimakami. W poszukiwaniu pożywienia odbywają nieregularne wędrówki, niekiedy w gromadach liczących 100 ptaków. Są ptakami łownymi, cenionymi ze względu na smaczne mięso. Indianie uratowali od śmierci głodowej białych kolonistów, przynosząc im właśnie indyka. Dlatego amerykańskie Święto Dziękczynienia nie może się obyć bez indyka. ilustracja przedstawiająca wielkiego indyka




Czym indyki tak przykuwają nasza uwagę, gdzie można je spotkać w Polsce, jakie inne ptaki należą do rodziny indyków? Zajrzyj do najnowszego "Promyczka", a na pewno się dowiesz!









Instytut Tyflologiczny Polskiego Związku Niewidomych